004 - woning h&l

Verbouwing half open bebouwing
Mechelen, 2016 - 
in uitvoering
De verbouwing omvat de vervanging van de veranda aan de tuinzijde door een volwaardige uitbreiding van de leefruimte, en een interne reorganisatie van deze leefruimte. De basisuitgangspunten zijn hierbij het vergroten van de keuken en eethoek, en het versterken van het contact met de tuin.

De eerste ingreep is een aanpassing in de circulatie: de toegang tot de leefruimte vanuit de inkom wordt verplaatst zodat men centraal in de leefruimte binnenkomt en de bureauruimte vooraan wordt afgescheiden. Hiervoor wordt eveneens het toilet een meter verplaatst naar de leefruimte toe. Zo ontstaat enerzijds een ruimere hal met ruimte voor een vestiairekast, en anderzijds een vernauwing van de leefruimte tussen de zithoek/bureau aan de straatzijde en de eetruimte/keuken aan de tuinzijde. In deze vernauwing wordt een kachel met zitbank voorzien als het warme hart van de woning.

De tweede ingreep is de nieuwe achterbouw die de keuken en eethoek uitbreidt naar de tuin. De nieuwe achterbouw is een geleed volume, zowel in plan als in opstand. Aan de zijde van de keuken wordt de gevel uitgelijnd met de garage, aan de eethoek wordt de volledige diepte van de huidige veranda benut. Zo ontstaat een verspringende achtergevel die een tegenbeweging biedt aan hoofdvolume van de woning en het contact met de tuin maximaliseert.

In de opstand wordt eveneens met verschillende niveaus gewerkt. Het dak boven de keuken is lager dan de garage en het dak van de eetruimte wordt op de maximale hoogte uitgevoerd. De eetruimte heeft zo een vrije hoogte van 3,1m met een groot hoekraam naar de tuin. De keuken heeft daarentegen een beperkte vrije hoogte waardoor een knus gevoel wordt gecreëerd en het contrast met de eethoek versterkt wordt. Zo ontstaat een duidelijke hiërarchie tussen de volumes en kan via een extra raam in de vertrapping licht tot diep in de middenzone van de woning dringen.